Polmarketing

Ezt a naplót azért írom, hogy rámutassak a politika szerencsétlenkedéseire, és rögtön javaslatot is tegyek. A politika művelése, egy marketinges szemével. Lehet másképp is! Írnom kell Gyurcsányról, Zuchslagról, Weiszenbergerrről, Öszödröl is.

Utolsó kommentek

Politikai marketing és a Fidesz 3. fejezet

2007.12.28. 12:08 Marketinges

Egészségügy

 Vajon mennyire működhet egy téves szlogen?
Na jó, láttunk már sok csodát. Jóléti rendszerváltástól, a bátorság színéig. Azt is tudjuk, hogy a szlogenek világában nagy divat a demagógia. Én mégis vitába szállok a Fidesz néhány rögeszméjével.

Az egészség nem üzlet.

Ezt a magvas gondolatot a 2004-es kettős népszavazási kampányában ismertük meg, de az akkori sikertelenség ellenére – én mondtam, hogy a politikában virul az irracionalitás – nagy túlélőként, még ma is hangoztatja a Fidesz.
Nem üzlet?! Nem a francokat! Nagyon nagy üzlet! Menjünk csak el egy patikába, nézzünk meg néhány reklámot, vagy figyeljük picit a tőzsdei árfolyamokat. Az egészség hatalmas üzlet! Olyan divat, amiről az emberek sosem szoknak le. Vagy esetleg a fideszes agytrösztök (ha vannak ilyenek) arra alapoznak, hogy szegény polgár szétnéz az SZTK-ban, és szomorúan konstatálja, hogy ez tényleg nem üzlet? Hatalmas tévedés! Téves axiomából pedig nem lehet helyes következtetést levonni! Erre jó példa a Fidesz másik téves képzete:

 

Ellene vagyunk a profitérdekelt egészségügynek!

Ez is nagy butaság! Ennek a kijelentésnek az ellentmondását is naponta megtapasztaljuk. Rengeteg profitérdekelt vállalkozással, projekttel, szolgáltatással találkoznunk nap mint nap. Ez nem zárja ki, hogy elégedettek is legyünk velünk. Azon az alapon támadni egy átalakítást, egy elvet, egy „reformot”, hogy behozza a profitérdekeltség szemléletét?
A profitérdekeltség nem zárja ki sem az állami jelenlétet, sem a szigorú állami szabályozást, sem az állami dotációt. Az állam és a profit nem kizáró fogalmak, és az államnak segítenie kell a profit termelést, mert abból lesz bevétele neki is.
Ha nem óhajtunk a dolgok mögé látni, ha megelégszünk egy szellemes szlogennel, akkor vegyük inkább elő Milton Friedman, Nobel díjas neoliberális közgazdász mondását: The business of the business is the business! Vagyis: az üzlet lényege a profit! Ebből megérthetjük, hogy a tőke profitot akar, de ettől még ne haragudjunk rá. Ilyen a természete. Erős kézzel kordában kell tartani, és nem lesz baj.
Végezetül: kapott egy sanszot a Fidesz a Köztársasági Elnöktől. Az egészségügyi törvényt újra kell tárgyalni. Nem újra elfogadni, újratárgyalni. (erre az Alkotmánybíróság egy korábbi határozata hívta fel a figyelmet.) Mi lenne, ha tenne a Fidesz egy olyan javaslatot, amely beengedi a magánbiztosítókat, de  mégsem szolgáltatja ki a társadalombiztosítást a magán tőkének? Még az is lehet, hogy 20 szocialista képviselő megszavazná!
A mindent tagadással, a mindent elutasítással csak azt érik el, hogy a szocik újra összezárnak, mint tették ezt már sokszor.   

 

4 komment · 2 trackback

Címkék: fidesz poltikai marketing eü törvény

A bejegyzés trackback címe:

https://polmarketing.blog.hu/api/trackback/id/tr74277224

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Magyar Beteg 2007.12.30. 17:54:22

Készüljönk vagy ne az egészségbiztosítási pénztárakra? Mi lesz még ebből...Az Országgyűlés név szerinti szavazással elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslatot. A nagy-nagy eseményről ami December 17-én történtEgészségügyi Minisz…

Trackback: A Magyar Beteg 2007.12.29. 12:43:03

Újra megtámadták a vizitdíjról, kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazástEz kérem nem lehet! Az uralkodó mindent megtesz hogy a zsákutcás "reformjai" megmaradjanak és bezsebeljen annyit amennyit csak akar. Vannak szocialista beállítódású, enyhé…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morpho 2007.12.28. 19:00:05

Az orvosok is ingyen dolgoznak,nem kapnak hálapénzt sem.Az orvosi műszereket ingyen gyártják és szervízelik.A kórházi kaja ingyen van,a mentőautóba ajándékbenzin van.A takarítók,mosodások hobbiból dolgoznak.Az egészségügy nem üzlet.Még Orbán Viktornak sem.Nem kérdés.

Marketinges · http://labrador.blog.hu 2007.12.29. 09:49:22

Ez a kedves Morpho nem csak ehhez a bejegyzéshez fejtette ki magas röptű véleményét, hanem egy korábbi bejegyzésemhez is. Nagyon intelligensen, úgymond szellemi magasságból lehülyézett.
Kedves Morpho, ha ennyire baromi okos vagy, akkor vállald a neved. Ha le akarsz valakit hülyézni, akkor vállald a neved.
Bár tudom, hozzászoktál a névtelen feljelentésekhez. Az ment neked. Kár, hogy most már más világ.

morpho 2007.12.29. 18:39:01

Marketinges édes drága barátom!
Tudod te,hogy mi az,hogy internetes fórum?
Az olyan,amikor valaki ír valamit és ahhoz az olvasók névvel,vagy névtelenül hozzászólhatnak.
Bár gondolom,hogy téged Marketinges néven anyakönyveztek,de elárulok neked egy óriási titkot.Nem érdekel,hogy téged hogy hívnak!!!Más hozzászólók neve sem érdekel.Az a lényag,hogy mit írnak és nem az,hogy kik.
Ha úgy gondolod,hogy lehülyéztelek,akkor győzz meg arról,hogy én vagyok hülye.Ez ilyen egyszerű.
Hogy jöttél rá,hogy névtelenül szoktam feljelentgetni az embereket?Ne buktassál már le vazze!!!
Tényleg,akkor mi van,ha engem meg morphonak anyakönyveztek??

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.01.19. 18:53:30

ez a huzavona biztos jót tesz a nemzetközi megítélésünknek is
süti beállítások módosítása