Polmarketing

Ezt a naplót azért írom, hogy rámutassak a politika szerencsétlenkedéseire, és rögtön javaslatot is tegyek. A politika művelése, egy marketinges szemével. Lehet másképp is! Írnom kell Gyurcsányról, Zuchslagról, Weiszenbergerrről, Öszödröl is.

Utolsó kommentek

Címkék

0 (1) aláírásgyüjtés (1) alaister campbell (1) ansoff (1) bálványos (1) biszexuális (1) blair (1) bogár lászló (1) büdös (1) célcsoport (1) célközönség (1) célpiac (1) csoportszex (1) cuslag (1) daróczy (1) egyazország (1) elkúrta (1) eü törvény (1) évértékelő (1) feri (1) fiatal baloldal (1) fibisz (1) fidesz (6) free'cuslag (1) free'zuschlag (1) gál j (1) gerilla'marketing (1) giddens (1) gyurcsány (11) gyurcsány'ferenc (1) gyurcsány ferenc (1) hálózatépítés (2) hálózatok világuralma (1) hazudik (1) hazudnak (1) hazugság (1) humor (2) keresőoptimalizálás (1) klikkelj rám (1) kommunikáció (1) kormány'szóvivő (1) kormányválság (1) leszbikus (1) liberális (1) marketing (5) meleg (1) menedzsment (1) mert'megérdemlem (1) miniszterelnöki hivatal (1) molnár gyula (1) monthy'python (1) mszp (1) nagy párbeszéd (1) online marketing (1) orbán (1) orbán'viktor (1) orbán viktor (1) öszöd (3) paraszt (1) picsába (1) politika (5) politikai'marketing (1) politikaiweb2 (1) politikai (2) politikai marketing (7) poltikai marketing (1) rendszerváltás (1) részeg miniszter (1) sárközy tamás (1) swinger (1) szekeres imre (1) szélsőjobb (1) szetey (1) szexházibuli (1) szíjártó (1) szocik (1) tantra (1) tárki (1) többesszex (1) tudósítás (1) tusnádfürdő (1) újbuda (1) újbuda sportegyesület (1) új pálya (1) új tulajdonos (1) web'2.0 (1) web2 (2) web2.0 (1) webkettő (3) web 2.0 (1) weiszenberger (1) zuschlag (2) Címkefelhő

Mentsük meg Gyurcsány Ferencet!

2012.05.03. 15:22 Marketinges

 A HVG címlapján foglalkozik Gyurcsány Ferenc plágium gyanus szakdolgozatával.

Bolgár György -  a híres "drágabolgárúr" - a Klubrádióban azt találja mondani, hogy Gyurcsány holdudvarához tartozó személyek is aggályosnak tartják az exminiszetrelnök szakdolgozatát. 

Úgy látszik, mintha szegény túlmozgásos Fletónk körül szorulna a hurok.

De drága barátaim! Mi lesz így a Fidesszel? Mihez kezd a Fidesz ha elveszíti a legnagyobb támogatóját?

Ne felejtsük el: ha nincs Gyurcsány akkor nincs kétharmad, nincs totális hatalom, nem szakad a legnagyobb ellenfél, az MSZP, stb. Gyurcsány a gátja az ellenzék összefogásának, ebből adódóan Gyurcsánynak köszönheti a Fidesz, hogy érdemi ellenzék nélkül kormányozhat.

Na de mi lesz, ha eltünik a politika szinpadáról ez az agilis ember?

Nincs más választásunk, kedves Barátaim!

Mentsük meg Gyurcsány Ferencet!

 

2 komment · 1 trackback

Címkék: gyurcsány

Lehet, hogy megkezdődött a kampány?

2010.01.22. 10:33 Marketinges

A címben megfogalmazott bizonytalanság oka, hogy én még bizakodom!

Ugye nem ennyire tehetségtelenek a politikusaink?!

Ugye nem lehetnek ennyire bénák?!

Az MSZP úgy indított, hogy az óriás plakátokra a képviselő jelöltek arcát, és - valószínűleg a teljes tanácstalanság okán - egyedileg választott három szót rakott ki. Ezek a "hívószavak" annyira semmitmondóak, és ostobák, hogy az embernek egyszerre van kedve sírni és nevetni.

A Fidesz óriás plakátja a no comment kategória. Erről többen is írtak, itt a konzervatorium.blog.hu bejegyzése olvasható.

De a Fidesz nagyon erős online marketingben is. Erről is többen írtak, én az onlinemarketinges.blog.hu bejegyzését ajánlom.

Az ars poeticám változatlan:

Több szakértelmet a politikába!

2 komment

Címkék: marketing online marketing politikai

A szocik és a szőke nők kapcsolata

2009.12.04. 09:25 Marketinges

Van egy vicc:

 • Mi történik, ha egy szőke nőt bezárnak egy üres szobába két vasgolyóval?
 • Az egyiket elrontja, a másikat pedig elveszíti.

Sajnos így vagyunk mi  a szocialista kormányokkal:

Amit le tudnak nyúlni azt lenyúlják, amit nem tudnak lenyúlni, azt elrontják.

 

Elnézést a szőke nőktől a rájuk nézve kedvezőtlen összehasonlításért.

1 komment

Címkék: szocik

A Fidesz szakértelméről. Ez tényleg mire jó?

2009.11.27. 14:23 Marketinges

Ha egyszer a fideszes agyak összeülnek....

 

Tekintettel, hogy már régen volt országos kampány, ezért a Fidesz úgy érezhette, hogy megint ki kell állítania magáról egy "nem értek hozzá" bizonyítványt. Itt van:

 

  Tessék mondani ez kihez szól?

 • Aki nem szereti őket, azoknak nem ad új impulzust.
 • Aki változatlanul MSZP fan, azt csak hergeli, hogy biztosan elmenjen szavazni. (az MSZP-re)
 • Aki nem szereti sem a Fideszt, sem az MSZP-t, annak semmit nem mond ez a felhívás.
 • A radikálisoknak meg túl puha ez az üzenet.

Persze van egy célcsoport, akiket meg kellene szólítani. Azok az ex szoci szavazók, akik elkezdték szeretni a Bajnait, és elkezdtek bízni az MSZP-ben. Az MSZP plakátjai például nekik szólnak. (radiátor csap) Na ezeket tutira nem szólítja meg a Fidesz!

Drága Fidesz vezetők! Nagyon szeretünk titeket. Maradjatok nyugton, ne kampányoljatok, mert úgyis mindig elbaltázzátok. Ha nem csináltok semmit, akkor tuti, hogy nyerni fogtok. Készüljetek az egészségügy, a foglalkoztatás, a gazdasági növekedés, az oktatás, a államadósság stb problémájára. Vagy....

Alkalmazzatok végre szakembereket!

 

 

Szólj hozzá!

Tudósítónk jelenti- drámai helyszini tudósítás

2009.10.13. 16:57 Marketinges

Az alábbiakban kiküldött tudósítónk helyszíni bejelentkezését közöljük. A tudósítás nem feltétlen tükrözi a szerkesztőségünk álláspontját, de szerkesztési elveink alapján, változtatás nélkül közöljük. (a bekiabálásokért elnézést kérünk, és zárójelben közöljük)

Köszönöm a szót. Itt vagyok a helyszínen, és drámai bejelentésre készülök. (mondd már wazze!)

Oké! A drámai bejelentés: a magyar emberek tök hülyék. (anyád a hülye!) De, de. Tök hülyék! Ne higgyetek a politikusoknak, akik a választások közeledtével azt hangoztatják, hogy a választók bölcsek, meg az embereket nem lehet becsapni, meg ilyenek. Baromság! Hofinak volt igaza:

Magyarországon az egy főre jutó bunkó: két fő!

(hahaha, nagyon vicces) (te is bunkó vagy)

A magyar ember segg hülye. (indokold má meg te vasutas!)

Kiszámoltam. (na te matematikus) Hét év alatt 53-ról, 80 százalékra nőtt az államadósság. Ez kb évente 700 milliárd forint. Ebből minden évben megl ehetett volna építeni  két komplett metrót. Már a tizennyolcas metrónál kéne járnunk! (a tizennyolcas az nem metró hanem villamos, te hikomatos agyú) Vagy épülhetett volna kétezer kilométer autópálya. (persze, építsünk autópályát Londonig)

De nem épült! Eltünt a lové! Hol a pénz wazze?

Ehhez képest a sok hülye azon csámcsog, hogy kifizettek 100 millió végkielégítést. Ki a faszt érdekel? Hol van az 5 ezer milliárd? 5 000 000 000 000 forint.

És.. (na mivan még te megmondóember?)

És még mindig ugyanazok kormányoznak!

A magyarok tök hülyék! Alapítsuk meg a magyarországi hülyék pártját! Tuti siker. 10 millió tag! (anyádat te paraszt) (te vagy a hülye)

Megszakadt  a tudósítás

 

Szólj hozzá!

Címkék: tudósítás

Válságkezelés Bajnai módra

2009.04.22. 11:31 Következetes

A kormány nem látja a fától az erdőt, már ha kinyitja a szemét egyáltalán

Az ALAPOKAT KELL MEGVÁLTOZTATNI!!

 A középkorban az orvosok sok esetben alkalmaztak véreztetést, hogy a betegség "kifolyjon" a betegből. Sok esetben természetesen a beteg annyi vért vesztett, hogy vagy azonnal vagy hamarosan meghalt. Az orvosok mégsem hagytak fel ennek a "gyógyítási" módszernek az alkalmazásával. Egyszerűen nem voltak tisztában az emberi szervezet működésének alapjaival.

 

Szólj hozzá!

Összeomlás Ferenccel

2009.03.31. 09:29 Marketinges

Így kell szépen veszíteni!

 

Szólj hozzá!

20 év alatt befejeződhet a rendszerváltás

2009.03.29. 20:33 Következetes

Gyurcsány Ferenc kamikaze politikai húzásával elérte (legalábbis nagyon közel jutottunk hozzá), hogy befejeződhessen Magyarországon a rendszerváltás.

Senki számára nem kétséges, aki a tényeket is figyelembe veszi, hogy a jelenlegi kormányválság azért olyan drámai (pontosabban tragikomikus), mert a hatalom jelenlegi birtokosai tudják, hogy ha most nem tudják megtartani a hatalmukat örökre elvész. Az MSZP egy ilyen bakiparádé után kizrólag úgy fog tudni visszatérni az értelmezhető politikai térbe, ha alapvetően átalakul, de az sem kizárt, hogy a pártot feszítő belső ellentétek széttépik ezt az őskövületet. Az SZDSZ végnapjait éli, várhatóan többet nem kerülnek a politikai küzdőtérre. Az MDF pedig már évek óta csak egy jármű, amelyen keresztül Leisztinger úr közvetlen parlamenti jelenlétet ért el, de természetesen ők sem valószínű, hogy még egyszer részt vegyenek a Tisztelt Ház munkájában.

Ha tehát a Parlament feloszlatja önmagát, a rendszerváltó pártok végleg eltűnnek, a maguk tehetetlenségével, inkompetenciájával, értékmentességével, megbíhatatlanságával együtt.

Vegyük sorra: hagyjuk ki azokat, akik már az elején sem (és később sem) kerültek be az országgyűlésbe. Kezdjük a leggyorsabban kiesővel: Fidesz. Az 1989-ben redszerváltó Fidesz 1 parlamenti ciklust élt túl..., és rájött, hogy nem lehet abban az állapotában politikai tényező. Emlékezzünk, hogy a '94-es választások legnagyobb vesztesei voltak, és alig jutottak be. 1998-ban viszont már egy teljesen új bár mégmindig Fidesz néven futó, de vadonat új párt nyerte meg a választásokat. Az MDF elbukta az első ciklusát, és a belőle kiváló kis pártok, az anyapárthoz hasonlóan mind mind elbuktak az idő során. Az MDF nem lehetne ma sem a Parlamentben, ha Leisztinger Tamás "nagylelkűen" nem nyúl a hónalja alá a Tisztelet Társaságával.

A Kisgazdákat Torgyán József elvtárs és főbohóc (elnézést Torgyán úrtól, nem a személyére, hanem a szerepére értem) lassan de biztosan aprította fel, annyira, hogy aztán már a Belgrád rakparti székház sem mentette meg őket. Az SZDSZ akár Oscar díjat is kaphatna, legjobb mellékszereplőként a kis magyar korményzati komédiában, mindemelett azonak a pártoknak nincs hosszú ideje a politikában, akiknek az alapvető értékrendszere hetente változik. Hogy nekik is adatott 20 év? Kellettek az MSZP-nek, és a magyar liberális értelmiség becsukta a szemét, bezárta a fülét, csak hogy rájuk szavazhasson, de mostanra annyira megfáradtak a politikától, hogy inkább visszavonulnak minden közéleti tevékenységtől. Az elmúlt 7 évet nekik is nehéz megmagyarázni.

Az MSZP mint nagy túlélő. Jelenlegi felállásban is sokkal inkább a hatalom "örökösei", mint modern párt. Hogy várhattuk tőlük, hogy Magyarországot a strukturális átalakulás felé vezessék (most már egyszerre kettő is aktuális lenne), amikor nem volt olyan minta előttük, amelyet akár csak részben is sikeresnek láthattak volna. És nehezen magyarázható 7 év után most Gyurcsány Ferenc, akit a baloldal megmentőjének tekintettek, hirtelen ipponnal padlóra küldheti a szocialista pártot.

Magyarország végre rátérhet egy új pályára.  Színesedhet a politikai paletta, mert a hirtelen kialakuló fehér folton most van esélye frissebb, élettelibb formációknak is a színre lépni. És ha elég szerencséjük és pénzük is van, akár megmérettetni egy választáson.

Köszönjük meg Gyurcsány Ferencnek, hogy kihúzta a dugót a lavór aljából.

2 komment

Címkék: gyurcsány rendszerváltás kormányválság

Ha egyszer egy miniszterelnök tök hülye, akkor egyszerűen kell neki elmagyarázni

2009.03.10. 09:58 Marketinges

Mindíg tudtam én, hogy baj lesz abból, ha idiótákkal veszi körül magát egy pszichopata. Ennek tudható be, hogy teljesen belezavarodott szegény Miniszterelnökünk, ebbe az euro bevezetési projektbe. Bár halkan megjegyzem, hogy az egész euro övezet, Almunia pénzügyi biztos, az ECB vagy akár Barroso is gyanakodhatott volna, hogy vajon ezek a drága magyarok miért nem tűzték ki az euro bevezetésének céldátumát?! 

Volt okunk aggódni azt illetően, hogy nekünk még tervünk sincs az euro bevezetésére. Szlovák atyafiaink már eurót használnak, nálunk meg még terv szintjén sincsen euro. Ez bizony nem pici kockázat, bedőlt már a forintnál erősebb fizetőeszköz is, (például az angol font) ha volt akinek ezt kívánta a rövidtávú érdeke.

Valószínűleg ez a roszz hír eljutott a Miniszterelnökünk gyengén bebútorozott agyáig is, - vagy kiszámolták neki, hogy az ő vagyona is leértékelődik - és őrült ámokfutásba kezdett a forint védelmében. Ennek a road shownak a keretén belül, a nemzet patriótája mindenkinek bebizonyította, hogy egyrészt semmit sem ért a gazdasági folyamatokból, másrészt pedig, hogy kezelésre szoruló elmebeteg.

Megpróbálom egy egyszerű példával bemutatni, hogy teljesen értelmezhetetlen hülyeség, amit a Miniszterelnökünk megosztott a világgal.

Az euro bevezetésének feltételéül, az u.n. maastrichti kritérium rendszer szolgál, mely - nagyon leegyszerűsítve - az adott gazdaság stabilitásáról ad képet. Bár lehet támadni ezt a merev rendszert, de lássuk be, nem öncélú okokból jött létre. Az euro övezet országainak nem érdeke, hogy olyan gazdaság kerüljön közéjük, melynek gazdasága túlságosan eladósodott, költségvetése egyensúlytalan, vagy magas az infláció. Azért nem érdeke, mert ha az övezethez csatlakozott, akkor ezeket a problémákat is hozza magával és így terheli az eurót, és ezen keresztül a többi tagország gazdaságát. 

Buta ötlet tehát a feltételeken alkudozni, különös tekintettel, egy olyan országnak, amelyik - a szocialista kormányok tevékenységének köszönhetően - a legtávolabb került a feltételek teljesítésétől.

Olyan ez kedves Miniszterelnök úr, mintha azt tapasztalnánk, hogy sok a beteg és kevés az orvos, ezért eltörölnénk az orvosi egyetemet. Ezt követően pedig annak adnánk  orvosi diplomát, aki azt kéri, vagy akinek van otthon fehér köpenye, vagy aki volt már orvosnál. Ilyen módszerekkel nem szerencsés kezelni az orvos hiányt, és garantáltan nem lehet kezelni a betegeket sem.

Dolgozni, tanulni, építkezni kell. Olyan költségvetést kell készíteni, ami működik, olyan adatokat kell publikálni amik igazak, olyan terveket kell készíteni amik reálisak, és olyan intézkedéseket kell hozni, amik segítenek kilábalni a bajból.

Sajnos azonban ennél semmi sincs távolabb a kormányunknál. Egyszerűen alkalmatlanok, dilettánsok és tisztességtelenek. A trükközés már nem működik. Csak egy megoldás maradt:

Mongyon le!

Szólj hozzá!

Tök(él)etlenség avagy az impotencia diszkrét bája

2009.01.13. 12:16 Marketinges

A szmogriadót is elkúrták!

 

Miért örül annak a politikai vezetés, hogy az autósok fele betartotta a szmogriadót? A római jogban létezik egy fogalom, igen már az ókori rómaiak is tudták, lex imperfecta. Tökéletlen törvény. A magva az, hogy a törvényt nem lehet betartatni, mert nem rendelnek hozzá szankciót, következményt. Amikor a törvény megmondja mi a lopás, de azt nem mondja meg, hogy mit érdemel a tolvaj. Ilyen az egészségügyi határértékeket meghatározó jogszabály is. Tökéletlen, mert elrendelheti a főpolgármester a szmogriadót, de nincs hatalma a betartatásához. A kormánynak sincs hatalma hozzá. Impotensek (i.e. hatalom nélküliek) vagy más szóval töketlenek. Ezért kell örülnünk annak, hogy a társadalom fele önkéntesen betartja a kötelező egészségvédelmi korlátozásokat.

Melyik az a nő, aki töketlen férfira vágyik? Csak a potens férfi tud termékennyé tenni, arra pedig elég nagy szükségünk van.

Szólj hozzá!

A legjobb Obama reklámfilm

2008.11.05. 10:15 Marketinges

Azért döbbenetes, hogy az amerikaiak mennyivel járnak elöttünk a marketing terén.

 

 

Ez egy viral marketing reklámszpot. Nem TV, nem fizetett hirdetés stb. Előállítási költsége kb 10 dollár. És több millió szavazót vonzott Obama oldalára.

Meg kell jegyezni, hogy a hülye amerikaiak annyira profik, hogy nyelvészeket is alkalmaznak a kampányban, hogy a szlogenek a legjobbak legyenek.

Yes, we can.

 

Kicsit jobb mint az hogy "Rosszabbul élünk mint 4 éve."

2 komment

A Tóta W jelenség

2008.04.03. 10:21 Marketinges

„Rút a szép és szép a rút” ahogy Shakespeare mondta. Szomorú a szívem. Győzike, Kiszel Tünde után Tóta W is jelenséggé vált. A megvalósult irracionalitás világa.

Távol álljon tőlem, hogy kritizálni kezdjem a neves publicista munkáinak színvonalát. Ezt a lehetőséget meghagyom másnak. Én inkább arra a folyamatra szeretnék rávilágítani, amit a Tóta W-hez hasonló észjárású publicisták, média személyiségek visznek végbe.

"Atyám, bocsásd meg nekik, mert nem tudják mit cselekszenek", mondta Krisztus 2000 éve. A helyzet nem sokat változott. Nem tudják mit cselekszenek, mit beszélnek, de a magabiztosságuk töretlen.

Tóta W a következő sorral ajándékozott meg minket:

„Valami ezoterikus, középkori faszság, az úgynevezett "vallás" alapján”.

Elismerem, ez nagyon ütős mondat. Be lehet vele kerülni a média fősodrába. Olyan mint egy Kiszel Tünde naptár, vagy olyan mint amikor Anettka felajánlotta a testét Kövér Lászlónak. A baj csak az, hogy hatalmas tévedés. A „vallás”, legyen szó keresztényről, muszlimról, buddhistáról, zsidóról, vagy másról, nem azzal jellemezhető leginkább, hogy középkori faszság, hanem azzal, hogy olyan kohéziós erő, ami nélkül nem lenne közösség, társadalom és persze emberiség sem. És ha nem lenne emberiség sem, akkor nem lenne Tóta W sem. Ez azért kellemetlen. Lehet támadni a vallást a sok hibája miatt, de tagadni felesleges. Éppen úgy, ahogy lehet támadni a levegőt, ha hideg, ha fúj, ha szennyezett, de tagadni felesleges. Szükségünk van rá, mert ha nem lenne, akkor nem lenne semmi.  

Persze ezt a Tóta W kaliberű tudású és műveltségű emberek nem tudják. Pedig ez a tudás megszerezhető, csak olvasni, tanulni kell. De ez manapság nem szempont. Tudás, intelligencia, stílus, - televízióban helyes artikuláció – ezek nem szempontok. Így azután Verebes, Friderikusz, Tóta W, buzgón és lelkesen osztja az észt.

 "Atyám, bocsásd meg nekik, mert nem tudják mit cselekszenek".

Szólj hozzá!

Feri, menj a picsába!

2008.03.10. 09:13 Marketinges

Horn gábor megmondta a frankót

Ezek után sem esik le a választóknak?

Szólj hozzá!

Címkék: gyurcsány feri picsába

Szekeres a részeg miniszter

2008.02.29. 08:23 Marketinges

Nagyon ciki!Tulajdonképpen no comment. Ez egy büdös paraszt!

31 komment

Címkék: szekeres imre paraszt büdös részeg miniszter

Média, Gyurcsány, Orbán

2008.02.20. 09:11 Marketinges

Két ember, két beszéd


Érdekes ez a mediatizált világ. A tényleges hír, az esemény legfeljebb 20%-ban fontos. A 80%-ot a média másodlagos - magyarázó, tálaló - tevékenysége teszi hozzá. Két példa:
Gyurcsány meglepően gyenge. Tényleg meglepően, mert - bár pszichopata, de - egy tehetséges pszichopata. Valószínűleg annyira nem működik már körülötte a gépezet, hogy már csak ennyire gyenge teljesítményre futja. "Új tulajdonos" Tényleg csak ennyire futja? A Blair-i "new" fogalom már nem bír el több bőr lehúzást. Erről már írtam korábban. A "tulajdonosság" ügyével pedig tele van az emberek töke. A privatizációról, a kárpótlási jegyről mindenki tudja, hogy kiket gazdagított. Szóval ez az évértékelő nagyon gyenge lett. Ennél azért Gyurcsány többre képes. Természetesen az emberek jó része nem hallgatta meg a beszédet, így most a média vidáman beállítja előre mutató beszédnek. Persze ez nevetséges, de sebaj.
A másik példa még világosabb: Orbán beszédéről már előre nyilatkozott a média egy része. Látnokok. Biztos látnokok. Szegény Viktor biztos elszégyellte magát, hogy előre látták a mondandóját és ezért azután másról beszélt.
Reagálva egy hozzászólóra:
Orbán messze a legtehetségesebb magyar politikus, sőt! Csak Blair és Sarkozy színvonalával jellemezhető. De... Nem tud kilépni a saját árnyékából. Nagyon kéne neki új impulzus, új környezet, új tanácsadók.
Aki olvassa a blogomat, az tudja, hogy mennyit ostorozom a Fideszt. Orbán kiváló politikus, de nem jó menedzser. Pedig ez is kell a politikához. A beszéd kapcsán: 10 éve ugyanaz a stílus, ugyanaz a világ. A legjobb nőt is megunják 10 év alatt, ha semmit nem változik. A legjobb politikust is megunják 10 év alatt ha nem változik a stílusa, a mondandója.  A Fideszre, és Orbánra leselkedő legnagyobb veszélynek a fásultságot, a csalódottságot, az unalmat, az apátiát tartom. Félő, hogy a 6 éve lelkes és tettrekész tábora ezért fog lemorzsolódni.

1 komment

Címkék: évértékelő új tulajdonos

Hazudnak, hazudnak és hazudnak!

2008.02.13. 09:02 Marketinges

A kormányszóvivő is hazudik

Daróczy Dávid kormányszóvivő bejelentette, hogy Gurcsány Ferenc miniszterelnök megállapodott Sárközy Tamás jogász professzorral, hogy a jövőben tanácsadóként segíti a munkáját.
Az Inforádió megkereste Sárközy Tamást, aki elmondta, hogy őt senki nem kereste meg, ennek megfelelően nem is állapodhatott meg senkivel. Tanácsokat eddig is adott több kormánynak is, ha megkérik akkor a jövőben is fog segíteni.
Az Inforádió megkereste Daróczy  Dávidot, aki nem reagált a megkeresésre.

Igy kell ezt csinálni. Hazudni, majd ha lebukunk, akkor lapítani. Ez a Daróczy gyerek még sokra viheti a kormányban!

1 komment

Címkék: hazudnak hazudik daróczy sárközy tamás

Hát persze! Legyen a beszédhibás a szóvivő!

2008.02.06. 13:50 Marketinges

Az alábbi bejegyzés, első látásra inkább a fikablog témájába illik. De talán nem csak oda..

Autózás közben Inforádiót szoktam hallgatni. Ismerve a budapesti közlekedési helyzetet, érdekelni szokott Fővinform bejelentkezése. Sikerült ennek a drága jó Fővinformnak, egy olyan fiatalembert alkalmaznia, aki halmozottan beszédhibás. Raccsol is és a magyar nyelv intonációs, hangsúlyozási szabályai is rendszeresen megoldhatatlan feladat elé állítják. A gond természetesen az, hogy nem éjjeliőrnek, vagy adatrögzítőnek alkalmazták, hanem az ő hangját, beszédét repíti a Fővinform az éterbe. Logikus. Alkalmazzunk színtévesztőt festőnek, beszédhibásat szóvivőnek. Valahogy így néz ki mostanában egy fővárosi közlekedési helyzetjelentés:

 

A hottenbilleh utca tohlódik, kerülni a Hózsák tehe fele lehet. A Máhiahemetei hendőhöhsnél elhepedet egy hégi főnyomócső.
Ponghác Dániel Fővinfohm

 

A hangsúlyozást nem tudom papíron visszaadni, engem egy kiscsoportos óvodás pótvizsgájára emlékeztett, illetve a több cikluson át regnáló, szocialista Vajda Pál Főpolgármester-helyettes megnyilatkozásai jutottak az eszembe.

És itt el is jutottunk a politikáig. Rendületlenül hiszem, hogy hazánk politikusainak szakmailag, emberileg példát kéne nyújtaniuk. Nézzük csak meg az angol Parlamentet. Hol vagyunk mi ettől? Kultúrálatlan, szellemileg alulbútorozott, beszédhibás emberek tömege. Ilyen példát mutatnak. Ennek megfelelően kultúrálatlan, szellemileg alulbútorozott, beszédhibás emberekkel találkozunk a médiában is. Friderikusz pösze, Verebes horkol, és drukkolni kell, hogy a reklám előtt végére érjen az első mondatának, Dénes Tamás úgy jelent időjárást, mintha piaci kofa lenne. Ide jutottunk. Ezt akartuk?    

Szólj hozzá!

Liberális mese a legelőről

2008.01.28. 19:09 Marketinges

Volt a falu határában egy legelő. Amolyan közlegelő féle. A faluból mindenki használhatta, kihajthatta az állatait, és azok legelhettek. Tudták a falusiak, hogy ez jó dolog, és vigyáztak a legelőre. Ha egy részt lelegeltek az állatok, akkor odébb hajtották őket, így engedve utat a természetnek, hogy újra nőjön a fű. Nem kellett senkinek sem magyarázni, hogy mi a dolga. Senki sem hajtotta ki állandóan a teheneit, hiszen tudták, jövőre is meg azután is, meg azután is kell majd az állataiknak a legelő.

Szólj hozzá!

Címkék: liberális

Szökik a meleg-Szetey Gábor távozik a kormányból

2008.01.23. 09:16 Marketinges

Megjött a hidegfront, vége a kellemes meleg időjárásnak.

Szetey Gábor HR államtitkár távozik a politikából. visszatér az üzleti életbe, ahol több pénz, nagyobb megbecsülés vár rá. Sajnos az Államtitkár úr nem hagyott mély nyomokat maga után, nem hinném, hogy nehéz lenne  a pótlása.

Gáljé után Szetey is. Fogy a levegő a miniszterelnök körül, vagy csak a természetes fluktuáció?

Az időjárás változik, az államtitkárok is. Gyurcsány marad...?!

Szólj hozzá!

Címkék: meleg szetey gál j

Ha én készíteném a Fidesz politikai marketingjét

2008.01.21. 18:25 Marketinges

Igen tudom. Most simán rám kenheti bárki, hogy egy ócska Fideszes csávó vagyok. Akkor is vállalom az alábbi kijelentést:

Én bizony szívesen megszervezném a Fidesz on-line marketingjét.

A feladat annyira vonzó lenne, hogy nem utasítanám vissza. A következő okok miatt:

·        A Fidesz rendelkezik elég nagy bázissal (1000 szervezet, 35.000 tag) ahhoz, hogy hatékony hálózattá tudjon fejlődni.

·        A Fidesz on-line marketingje olyan gyenge, hogy látványosat lehetne fejlődni.

·        A Fidesz holdudvara rendelkezik olyan szellemi munícióval, ami biztosítaná a megfelelő tartalmat.

·        Az on-line marketinggel azt a szavazói réteget lehetne megcélozni, amelyik simán el tudja dönteni a 2010-es választásokat.  

A feladat tehát izgalmas. Néhány javaslat.

 1. A Fidesznek nincsen, a helyi szervezetekre is érvényes weblap arculata, domain név struktúrája, és e-mail cím rendszere. Hát ezen egy hét alatt változtatnék. Egységes domain név, egységes arculat, egységes e-mail cím rendszer, az összes helyi szervezetnek. Természetesen ebben benne van az is, hogy azok a helyi szervezetek, amelyeknek még nincs saját weblapjuk, pillanatok alatt saját hatékony, CMS weblapot kapnának. (ez nem túl nehéz egy jó sablon segítségével) Helyi és központi információkkal, hírlevéllel, bloggal, statikus és interaktív elemekkel.
 2. A Fidesznek nincsen korszerű központi és helyi hírlevél küldő rendszere. Ezt a második héten tenném rendbe.
 3. A Fidesz nem teremtette meg, sem országos, sem helyi szinten a fórumozás lehetőségét. Hiába van – moderált – fórum lehetőség a Fidesz.hu-n, ezt olyan bonyolultan szervezték meg, hogy nincs nagy látogatottsága. Harmadik hét.
 4. A Polgári körök meglevő, és Fidesz számára rendelkezésre álló hálózata sincs kellőképp kihasználva. Csak pillantsatok rá a weboldalára. Ennek a megszervezése a negyedik hétre marad.
 5. Az ötödik héten elkezdenék szervezni egy közösségi oldalt. Ez egy testre szabható portál lenne, amiben egyéni ízlés szerint lehetne beállítani a hírcsatornákat, a kedvenc oldalakat, bogokat. Az oldal felajánlaná a Fidesznek fontos linkeket, (jobb oldali sajtó, Polgárok Háza, OVTV, Jobbklikk.hu stb.) de bármi egyéb webhely beállítható lenne. Fórum és blog nyitási lehetőséget is biztosítana az oldal, videó megosztást és szervezetek számára hírlevél készítést. A szerkesztőség csak irányítaná a tartalmakat, és a felhasználók személyre szabnák. Az lenne a cél, hogy minél többen használják ezt az oldalt kezdőoldalnak.  

Hát kezdetnek ennyi. Nem lenne bonyolult.

Az egésznek a fontosságáról, a lényegéről, a közösségteremtésről, a befolyásolásról (ha tetszik: a manipulálásról) korábbi bejegyzéseimben már írtam. Gondolom senki sem vitatja, hogy az Internet uralása jelentős verseny előny lesz annak a politikai erőnek, amelyik él ezzel a lehetőséggel. Nem beszélve arról, hogy a Fidesz lelkesen mozgatja a táborát választásokkor, népszavazáskor, egyáltalán bármikor, amikor a Fidesznek erre van szüksége. „Békeidőben” pedig feléjük sem néz. Korrekt.

Azért írtam le ennyire egyszerűen, hogy világos legyen: ez nem kerül pénzbe, itt nem lehet a bal-liberális média túlsúlyra hivatkozni. Csak meg kell bízni egy szakembert. Nem politikust. Szakembert! Nekem hat hét elegendő lenne.

Valami nincs rendjén a Fidesz háza táján.      

4 komment

Címkék: fidesz politikai marketing

Bogár László: Hálózatok világuralma

2008.01.18. 20:00 Marketinges

Egy könyv és ami erről eszembe jutott

Négy év alatt harmadik könyv jelenik meg Bogár Lászlótól, és mind a három ugyanazt a kérdést boncolgatja: Merre halad az emberiség? Az első, „A globalizáció és Magyarország” című kötet aprólékos, tudományos, nagyon nehéz és mégis fogyasztható olvasmány. Szerintem, leginkább egy hatalmas fejbekólintáshoz hasonlítható.  Aki végig olvassa, annak vagy a pontos levezetéseken vagy a sok és szemléletes példákon – vagy mindkettőn – keresztül válik egyértelművé, hogy a világ kizökkent harmonikus létéből, és a „megvalósult abszurditás világa” valószínűleg mindent maga alá fog temetni.

A másodikként megjelenő „Bokros újratöltve” kicsit könnyebben fogyasztható stílusban és elsősorban Magyarországra koncentrálva fogalmazza meg, hogy ami kigondolható és megvalósítható, az nem biztos hogy folytatható is, és ha nem folytatható, akkor vagy abba kell hagyni, vagy velünk együtt lesz vége. Szól a könyv továbbá olyan egyszerű, mégis tragikus „félreértésekről” mint hogy a magyar reálbér, 2008-ra éri el a 30 évvel ezelőtti szintjét, miközben a termelékenység, és ezzel párhuzamosan a „hazánkban ideiglenesen állomásozó” tőketulajdonosok jövedelme a háromszorosára nőtt. Összegezve: Magyarország kifosztása tökéletesen sikeredett.

A napokban megjelent „Hálózatok világuralma”, tulajdonképpen egy visszatekintő kötet. Ebben a könyvben gyűjtötte össze a szerző a tíz éve kezdődött és a mai napig is írt – de eddig nem publikált – „töprengés füzéreit”. A könyv címét kifejtő tétel így fest: A magát globalizációnak nevező jelenségnek három rétege van. Az első, a multinacionális vállalatok erőforrás szivattyú gépezete. A második a globális fegyelmező hatalmak, mint a Világbank, IMF, vagy elméleti szinten a washingtoni konszenzus stb. A harmadik szint a globális média, mely nem  csak elönt és elborít, de tematizációs ketrecként ízlés és beszédmód definiáló is. Ha valakinek ez a felsorolás nem egyértelmű, azért én vagyok a felelős, a könyv(ek) elolvasásával világossá válik a tézis. De példaként, néhány „jaj annak”. Jaj annak, akit a multinacionális vállalatok mellőznek, mert ha gyorsan nem talál aranyat vagy olajat, akkor közel a gazdasági összeomlás. Jaj annak, akit a fegyelmező hatalmak büntetnek, (ha nem liberalizál, ha nem privatizál, ha nem deregularizál) mert számíthat a pénzügyi összeomlásra. És jaj annak, aki politikailag nem korrekten fogalmaz, mert egész egyszerűen kikerül a közbeszédből, és a hangja annyit ér majd, mint egy néma operaénekesé az Aida harmadik felvonásában.

És most rátérnék egy jelenségre, mely ezeket a könyveket kísérik. Elöljáróban leszögezem, hogy a gondolataim nem lesznek, mert nem lehetnek olyan nagyformátumúak, mint a jelzett könyvek, hiszen Bogár formátumát senki sem érheti el. De a könyveket kísérő jelenségről mégiscsak másnak kell írnia, már csak a szerző szerénységének az okán is.    

Kezdem egy apróka ellentmondással: Bogár könyvei annyira egyszerűen megérthető adatokat közölnek, az árakról, a jövedelmekről, az egészségről, az élethosszról, és ennek az egésznek a tarthatatlanságáról, hogy a reális reakció egy gigantikus (na jó, egy országos méretű) aha élmény kellene, hogy legyen. Tízmillió honfitársunk egy emberként kéne, hogy a fejéhez kapjon és mondja: Ja ezért élek én ilyen szarul! De nem ez történik. Vajon miért? A szerző megadja a választ: a kiválóan kiépített tematizációs diktatúra miatt. Ennek a mesterien felépített karanténnak a látványos megvalósulása egy bűvös fogalom: összesküvés elmélet. Akire ezt rásütik, annak annyi. Pedig összeesküvések vannak, voltak lesznek a világban. Elméletekért, pedig már több Nobel díjat osztottak ki, mint a Mikulás szaloncukrot. Mégis a tematizációs diktatúra elérte azt, hogy ez a szóösszetétel megmosolyogtatóvá teszi azt, akire rámondják. Ezután már fel sem vetődhet annak a lehetősége, hogy a tényeket vizsgáljuk. Hát lássuk be: ez zseniális. Sajnos.

Értelemszerűen: amiket Bogár ír, az összesküvés elmélet. Ne zavarjátok a tisztánlátásomat a tényekkel! Nem lehet, hogy a globális hatalmak kigondolt stratégia szerint haladnak a céljaik felé. Sokkal valószínűbb, hogy e hatalom szereplői, az évenkénti Bilderberg konferencián, semmi érdekesről nem beszélgetnek. A Világbank elnöke idén is csak azért vett részt ezen a szupertitkos világeseményen, hogy megtudja, hogy a Shell Petrol Co. vezetője hol nyaral az idén. A világért sem beszéltek semmi fontosról. Így már az is érthető, hogy miért olyan szűkszavú a sajtó, ha a világ vezető hatalmai találkoznak.

De vissza Bogárhoz. A tematizációs ketrec körülötte is bezárult. Hiába van igaza, nem beszélünk róla. Az csakis rosszindulatú rágalom lehet, hogy a reálbérek csökkennek, míg a vállalati profitok rendületlenül nőnek. Nem kell ilyenekkel borzolni a kedélyeket, sőt még megcáfolni sem kell az ilyen összeesküvés elméleteket. Kár, hogy a tények ezt igazolják. Így hát Bogár László zseniális munkái nem lesznek a közbeszéd fontos elemei, és még beszélgetni sem fogunk arról, hogy ez az emberiségnek nevezett gyorsvonat a szakadék felé rohan. El kell ismerni azonban, hogy erről nem csak a main stream média tehet. Bár Bogár László megírta a „Hálózatok világuralma” című könyvét, a világhálót nagyon ügyetlenül használja. Készített ugyan egy blogot de mintha nem akarná hatékonyan működtetni ezt a médiumot. Nem törekszik sem arra, hogy a weblapja könnyen megtalálható legyen, sem arra, hogy különösebben felhasználó baráttá tegye, de a tartalmak mennyisége – például a fenti könyvek bemutatása – is igen szerényre sikeredett. Így valóban nem sok mindenkihez fog eljutni a hangja. És ez nagy kár.      

 

Szólj hozzá!

Címkék: bogár lászló hálózatok világuralma

Miért kell utálni Orbán Viktort?

2007.12.31. 16:23 Marketinges

Itt a szilveszter és én is félreteszem a hihetetlen magas tudományt képviselő írásmódomat, és egy sokkal bulvárosobb területre merészkedem. Bár az is igaz, hogy a címben megfogalmazott kérdésfeltevés tanítás közben fogalmazódott meg bennem, amikor is arról beszélgettünk a diákokkal, hogy ki, miért utasítja el a számára nem szimpatikus politikai oldalt vagy politikust.
A jelenleg regnáló Miniszterelnök esetében ez sokkal egyszerűbbnek tűnik. Gyurcsány Ferenc mégiscsak komcsi volt, ezért lehet utálni. Azután milliárdos lett, ezért is lehet utálni. Hazudott (hazudik?) reggel, este meg éjjel. Ez sem szép dolog. Néha valóban a pszichiátriai eset jellegzetes tüneteit produkálja, de minimum egy hatalmas ripacs. Ez sem egyértelműen szimpatikus, sőt akár ezért is lehet utálni. De mit tudunk felsorolni Orbán Viktor neve után? A diákjaim szerint arrogáns, meg hatalomra törő, meg autokrata. (hol hallották ezt a szót?) Na jó, de ezért nem utálhat valakit egy fél ország? Nincs mese, kutatni kell. De most nem a Széchenyi könyvtárba kellett mennem, hanem Klub rádiót kellett hallgatnom, blogokat kellett olvasnom, Mokkát kellett néznem, meg az ATV betelefonálós műsorát.

Ime egy kis szubjektív válogatás:
(a minta nem reprezentatív, sőt egyoldalú, aránytalan és még sok egyéb elítélendő dolog. Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.)

 • Köcsög Orbán
 • Szőlőbánya
 • Tolvaly. Tolvaj (Tetszés szerint. Bonyolult nyelv ez a magyar!)
 • Milyen tálcát kap a Gaskó az Orbántól? (a kedves sms-ező valószínűleg tárcát akart írni)
 • A Sólyom is az OV csicskája
 • Milliomos
 • Gyorsbeszédű
 • Meggátolta a metrót
 • Cigány
 • Köpönyegforgató
 • Fasiszta
 • Menjél külföldre panaszkodni a Semjénnel együtt!
 • Azér akar népszavazást, mert ő akarja rátenni a kezét a TB vagyonra.
 • Nem tudja elviselni, hogy nem ő a miniszterelnök
 • És egy korábbi metafora: megellett az Orbán felesége

 Értjük már? Így már világos? Összefoglalom:

Azért nem szeretjük, sőt utáljuk Orbán Viktort, mert egy gyorsbeszédű, fasiszta, köcsög cigány, aki tolvalyj. Soha nem épített még metrót, valószínűleg gyerekkorában sem, külföldre és szőlőbányába jár meggazdagodni és köpönyeget forgatni, tálcát osztogat és csicskáztatja az Elnököt. A felesége ellik, míg ő nem tudja elviselni, hogy nem miniszterelnök.  

Így már valóban nem számít, hogy OV miniszterelnöksége alatt – a maihoz képest - repesztett az ország, csökkent az infláció, épült az ország. Egy ilyen szőlőbányás ember ne legyen miniszterelnök!

Még szerencse, hogy most olyan miniszterelnökünk van, aki nem köcsög, nem cigány, nem fasiszta, nem gyorsbeszédű, nem köpönyegforgató, nem milliomos (hanem milliárdos) és nem öt gyereke van, hanem csak négy. És valószínűleg azok sem ellés útján jöttek a világra.

Így már az sem probléma, hogy közben szép lassan minden tönkremegy.

 

8 komment

Címkék: humor gyurcsány ferenc orbán viktor

Politikai marketing és a Fidesz 3. fejezet

2007.12.28. 12:08 Marketinges

Egészségügy

 Vajon mennyire működhet egy téves szlogen?
Na jó, láttunk már sok csodát. Jóléti rendszerváltástól, a bátorság színéig. Azt is tudjuk, hogy a szlogenek világában nagy divat a demagógia. Én mégis vitába szállok a Fidesz néhány rögeszméjével.

Az egészség nem üzlet.

Ezt a magvas gondolatot a 2004-es kettős népszavazási kampányában ismertük meg, de az akkori sikertelenség ellenére – én mondtam, hogy a politikában virul az irracionalitás – nagy túlélőként, még ma is hangoztatja a Fidesz.
Nem üzlet?! Nem a francokat! Nagyon nagy üzlet! Menjünk csak el egy patikába, nézzünk meg néhány reklámot, vagy figyeljük picit a tőzsdei árfolyamokat. Az egészség hatalmas üzlet! Olyan divat, amiről az emberek sosem szoknak le. Vagy esetleg a fideszes agytrösztök (ha vannak ilyenek) arra alapoznak, hogy szegény polgár szétnéz az SZTK-ban, és szomorúan konstatálja, hogy ez tényleg nem üzlet? Hatalmas tévedés! Téves axiomából pedig nem lehet helyes következtetést levonni! Erre jó példa a Fidesz másik téves képzete:

 

Ellene vagyunk a profitérdekelt egészségügynek!

Ez is nagy butaság! Ennek a kijelentésnek az ellentmondását is naponta megtapasztaljuk. Rengeteg profitérdekelt vállalkozással, projekttel, szolgáltatással találkoznunk nap mint nap. Ez nem zárja ki, hogy elégedettek is legyünk velünk. Azon az alapon támadni egy átalakítást, egy elvet, egy „reformot”, hogy behozza a profitérdekeltség szemléletét?
A profitérdekeltség nem zárja ki sem az állami jelenlétet, sem a szigorú állami szabályozást, sem az állami dotációt. Az állam és a profit nem kizáró fogalmak, és az államnak segítenie kell a profit termelést, mert abból lesz bevétele neki is.
Ha nem óhajtunk a dolgok mögé látni, ha megelégszünk egy szellemes szlogennel, akkor vegyük inkább elő Milton Friedman, Nobel díjas neoliberális közgazdász mondását: The business of the business is the business! Vagyis: az üzlet lényege a profit! Ebből megérthetjük, hogy a tőke profitot akar, de ettől még ne haragudjunk rá. Ilyen a természete. Erős kézzel kordában kell tartani, és nem lesz baj.
Végezetül: kapott egy sanszot a Fidesz a Köztársasági Elnöktől. Az egészségügyi törvényt újra kell tárgyalni. Nem újra elfogadni, újratárgyalni. (erre az Alkotmánybíróság egy korábbi határozata hívta fel a figyelmet.) Mi lenne, ha tenne a Fidesz egy olyan javaslatot, amely beengedi a magánbiztosítókat, de  mégsem szolgáltatja ki a társadalombiztosítást a magán tőkének? Még az is lehet, hogy 20 szocialista képviselő megszavazná!
A mindent tagadással, a mindent elutasítással csak azt érik el, hogy a szocik újra összezárnak, mint tették ezt már sokszor.   

 

4 komment · 2 trackback

Címkék: fidesz poltikai marketing eü törvény

Válasz a politikai marketing kommentjeire

2007.12.26. 17:49 Marketinges

Először is nagyon köszönöm a sok kommentet. Tudom, hogy nem szokás, de nem baj, én válaszok a témát érintő felvetésekre.
A legfontosabb! Ebben a blogban - elsősorban - nem erkölcsi, hanem gyakorlati szempontból írok a politika szereplőiről. Hoz, vagy visz egy esemény, egy nyilatkozat. Tehát: ha a Magyar gárda sokakban félelmet kelt - egy fekete egyenruhás, menetelő csapat az sokakban félelmet kelt - akkor az a jobboldaltól viszi a szavazatokat. Marketing szempontból indokolható a Gárda létrehozása, mert ezzel felkerült a politikai térképre a Jobbik. De a Fidesznek egyértelműen káros.
Néhány hozzászólásból is kiderült, - bár ez nem reprezentatív minta - hogy  nagyon sok jobboldali szavazó úgy sem szavaz a Fideszre, akár zár a Fidesz a jobb végen, akár nem.
Hoz-visz szemléletben tehát tök mindegy, hogy a gárda megvéd-e a cigánybűnözéstől vagy sem.

A hosszas és szakszerű ideológiai elemzést nagyon köszönöm.

A MIÉP-re sosem szavaztam, Csurka Istvánról szerintem kitalálható a véleményem. Őt is a hoz-visz skálán helyeztem el. Bár itt érdemes megjegyezni, hogy az úgynevezett one-issue (magyarul egy-ügyű) pártok azért érdekes képződmények. Programjuk nincs, általában protest alapon szerveződnek (vagy szervezik őket) hasznot ritkán hoznak. Itt volt például LePen pártja. EU választáson 10%-ot is elért. Népszerű tud lenni, ha egy nem kívánatos jelenséget ostoroz valaki. De mi lenne ha hatalomra kerülne? Program, tudás, szakértői háttér nincs. Ezzel csak a másik oldalt erősítik. Úgy gondolom, ha lenne egy szélsőbalos Tomcat, vagy Budaházy... Orbán hála misét mondatna.

Volt egy kifogás, hogy miért fogalmaztam úgy, hogy "festett szőrzetű Orosz József"? Bár ezt a szófordulatot Fábry Sándortól vettem, de azonosulok vele. Szerintem Orosz József minden szempontból sérti a közizlést, egy ilyen ember nem való a köztévébe. Szerintem egy blogger kifejtheti így a véleményét.  De ettől még őszintén köszönöm az észrevételt.

Egy kommentező feltette a kérdést: Cui prodest? Kinek az érdeke?
Szerintem ezen túl vagyunk. A gárda, a MIÉP, a Jobbik, Tomcat, stb. ezek a baloldal érdekei. Ezzel nem azt mondom, hogy ők baloldaliak. Azt végleg nem mondom, hogy ügynökök, stb. Abban is teljesen biztos vagyok, hogy többségük nagyon tisztességes, jószándékú, helyes célokban hívő ember. Csak sajnos a balliberális oldalt segítik.

A Fidesznek azonban ezt tudomásul kéne venni. Ilyen pályán kell focizni. Tudomásul kell venni az adottságokat, azt is, hogy ma már  a politikában szinte mindent szabad, hogy egy hibát nagyon megtorol az ellenfél és a média. Ha 2006-ban fele annyi hibát követett volna el a Fidesz, akkor biztosan nyer. De nem! A Fidesz nem szakembert bízott meg a kampány vezetésével, hanem politikust. Jöttek is a hibák szépen. Különben nem találtam fel a spanyolviaszt. Ha valaki elolvassa a 2003-as, "Magyarország politikai évkönyvében" a Fidesz és az MSZP beszámolóját a választási kampányról, akkor csak azon csodálkozik, hogy csak ilyen kis különbséggel vesztett a Fidesz.

A baj persze nem ez. A baj az, hogy nem tanult ebből (sem) a Fidesz.

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz politikai marketing

Politikai marketing és a Fidesz 2. fejezet

2007.12.25. 14:40 Marketinges

 

Jobboldal versus szélsőjobb

 
  Az a tézisem, hogy a Fidesz sokkal, de sokkal többet veszít a radikális jobboldal miatt mint amennyi szavazatot kap onnan. Ez persze csak egy állítás, de közvéleménykutatással könnyen igazolható lenne. Ha  a Fidesz hagyná veszni azt az egy-két százalékot amire a radikális jobboldaltól számít, akkor 5-10 százalékot biztosan nyerne a középen imbolygó, bizonytalan (de a választásokat mindig eldöntő) tömegtől.

34 komment

Címkék: fidesz szélsőjobb politikai marketing

Politikai marketing és a Fidesz. 1. fejezet

2007.12.20. 22:02 Marketinges

A következő néhány bejegyzésben a Fidesz politikai marketing tevékenységét tanulmányozom

Nem leszek aktuális, nem is ez a cél.
Előre bocsátom, hogy van egy prekoncepcióm: nincs rend a Fidesz házatáján. Ha rend lenne akkor szakszerűbben mennének a dolgok.

Elkészült a Fidesz várva várt programja. Na és? Tud róla valaki? Ismeri valaki? Tud belőle egy sort is, vagy csak egy gondolatot is idézni valaki?
Mondom az általam javasolt receptet:
Ha politikai üzenetet szeretne közzétenni egy párt, akkor az erőforrások 50%-át kell a szakmai részre fordítani és 50%-ot a marketingre.
A Fidesz erről rendre megfeledkezik. Jelentős erőkkel, általában jó színvonalú szakmai munkákat irat, majd hagyja a "fiókban porosodni". Mert a mai világban magas az ingerküszöb. Sokat kell azért dolgozni, hogy közbeszéd tárgya legyen egy politikai tanulmány. Nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek, amikor a jószándékú riporter megkérdezte a frakcióvezetőt, hogy kihez fog eljutni a tanulmány? A magabiztos frakcióvezető zavarba jött és ezt tudta mondani: Sok példányban kinyomtattuk és tulajdonképpen mindenkinek szól.
Szóval arról sincs semmi elképzelésük, hogy ki a célközönség! (tudjuk: a "mindenki" az nem célközönség. Kenyeret is eszik mindenki, mégsem célközönsége egy péknek egész Magyarország)
El tudunk képzelni egy olyan vállalatot, amelyik úgy kezd bele egy termék gyártásába, hogy
 • nem tudja, hogy kinek fogja eladni (kik fogják olvasni)
 • nem tudja, hogy mekkora az igény a termékére (kikhez kell eljuttatni)
 • nem tudja, hogy milyen marketing eszközöket fog alkalmazni a terméke bevezetésénél?
Nem sorolom tovább. Egy marketing stratégia ennél sokkal összetettebb, de ezek tisztázása nélkül biztos, hogy repülne egy vállalati menedzser. A politikus az nem. Neki bérelt helye van.
Nincs egy ember sem a Fidesznél, aki feltenné a kérdést: Te, és ez a program hány emberhez jutott el? Mi volt a haszna?

Valami nincs rendben a Fidesznél!
 

2 komment

Címkék: fidesz politikai marketing célpiac célközönség

Kommunikációs megbeszélés a Miniszterelnöki Hivatalban

2007.12.04. 18:57 Marketinges

A hír:

A Nagy Párbeszéd keretében, Gyurcsány Ferenc, a mosonmagyaróvári MSZP hívek előtt mondott beszédet.   A mintegy 100 főnyi, zömében nyugdíjas asszony előtt, Gyurcsány Ferenc feltette a költői kérdést: miért nem tartunk népszavazást a kenyér árának az eltörléséről?

Képzelt Kommunikációs megbeszélés

Helyszín: a Miniszterelnöki Hivatal

Résztvevők: a Miniszterelnök és a Kommunikációs Tanácsadó

Időpont: napjainkban

2 komment

Címkék: kommunikáció humor gyurcsány öszöd miniszterelnöki hivatal nagy párbeszéd

A politikai marketing szabadságra mehet

2007.11.21. 11:00 Marketinges

Megdöbbentem: egy emberi hang

Újbuda szocialista vezetésű Önkormányzata megalapította az Újbuda Sportegyesületet. Ez klassz. Végre egy Önkormányzat ami nem megszüntet, hanem létrehoz valamit. Csakhogy, a városrész Fideszes ellenzéke jelezte, hogy ők már fél éve alakítottak - már mint a Fideszes önkormányzati képviselők - egy Újbuda Sportegyesületet.
Molnár Gyula, Újbuda szocialista Polgármestere erre úgy reagált, hogy hivatalosan más nem jogosult Újbuda Sportegyesületet alapítani, csak az Önkormányzat - ebben lehet valami - és névhasználati engedélyt sem kértek. De - és itt jön a lényeg -
bizonyosan jószándékú kezdeményezésről van szó, ezért azt kéri az ellenzéktől, hogy keressék meg, és meg fognak tudni állapodni.
Az az igazság, hogy ilyet még nem hallottam politikustól. Feltételezi, hogy az ellenzék jószándékú?! Meg akar állapodni?! Csodálatos. Ha minden politikus így gondolkodna..

1 komment

Címkék: politikai marketing újbuda molnár gyula újbuda sportegyesület

Mert megérdemlem! Egy szlogen, amit a politikusoknak sem ártana megjegyezni

2007.11.17. 17:25 Marketinges

Vajon miért olyan sikeres a L'Oreal "Mert megérdemlem" szlogenje?

Ha valaki drága, pláne méregdrága cuccot vásárol, akkor könnyen lelkiismeret furdalása lesz. Melózik a kognitív disszonancia - ahogy a pszichológusok mondják - hogy ilyen sokat költök magamra, amikor a gyerek, a csekkek a vizitdíj stb. Hát hülye vagyok én? Hát tisztességes ember vagyok én? Miért költöttem ennyit? Ekkor jön a megnyugtató válasz: MERT MEGÉRDEMLEM!
Érdemes lenne ezt a politikusnak is végig gondolni!

1 komment

Címkék: gyurcsány'ferenc mert'megérdemlem politikai'marketing

Free Cuslag

2007.11.15. 16:46 Marketinges

Ezt most találtam.

Hát ilyesmikre gondoltam, gerilla marketing alatt.

Tessék szépen megnézni!

Szólj hozzá!

Címkék: zuschlag cuslag free'cuslag free'zuschlag

Politikai WEB2.0 Negyedik rész

2007.11.14. 20:33 Marketinges

HálózatépítésMint már korábban is írtam, a hálózati modell leghatásosabb leírását Marc Granovetter: A gyenge kötések ereje című tanulmánya tartalmazza.

E tanulmány szerint az az egyén, vagy társadalmi csoport versenyképes, akinek kevés erős, és sok gyenge kötése van. Kevés jó barátja, de rengeteg ismerőse.

Köznapi példa: vajon ki tudja könnyebben eladni az autóját? Aki 15 barátjának és 20 ismerősének tud szólni, vagy aki 5 barátjának és 1000 ismerősének tud szólni? Valószínűleg az utóbbinak nagyobb az esélye, hogy rátalál a vevőjére.

Szólj hozzá!

Címkék: hálózatépítés monthy'python politikaiweb2 gerilla'marketing

Keresőoptimalizálás és más

2007.11.10. 10:51 Marketinges

Gery kommentje késztetett a következő gondolatok leírására.

Nagy divat a politikusoknál butaságokat beszélni.

Na, ezzel nem mondtam újdonságot, ezért egy kicsit kifejtem, hogy mire gondolok.

Azzal kezdem, hogy én gyakran vizsgálom a politikát menedzsment szempontból. Mennyire képes menedzser lenni egy vezető politikus?
Alaptézisem, hogy a piacgazdaság kikényszerítette az alkalmazkodást a gazdaság szereplőitől, de a politika makacsul ellenáll. A gazdasági életben ha nincs profit, akkor hamar le kell húzni a redőnyt, míg politikában ez nem igaz. Legszebb példa erre a Fidesz, ahol két vesztes országgyűlési választás sem váltott ki változást. Ez egy gazdasági társaságnál elképzelhetetlen, tuti, hogy menesztenék a menedzsmentet.
Ennek megfelelően vidáman nyilatkoznak ilyeneket a politikusok: nem készülünk forgatókönyvvel vereség esetére. Nincs másik javaslatunk. Nem készítünk alternatív programot.
Ha egy vállalat vezető fiókjában nincs "B" terv, arra az esetre, ha az új termék nem hozza a terv számokat, akkor veheti a kalapját. Egy politikus pedig büszkén nyilatkozza, hogy majd improvizál.

Ennek megfelelően, a politikusok, kiváló látszattevékenységként állnak elő újabb és újabb ötletekkel. Az egyik oldalon a Smart Hungary, a 100 lépés, most vidékjárás, a másikon aláírásgyüjtés, gazdasági konzultáció, Jövönk program.
Hagyott-e valamelyik is emlékezetes nyomot?
Pedig erőforrással nincsenek híján.
Készít-e valaki hatástanulmányt, költség elemzést? Elhelyezik-e a hoz-visz koordináta rendszerben ezeket az akciókat? Felmérik-e, hogy célba értek-e az üzenetek?

És visszatérve a címhez: Optimalizálják-e a programjaikat? Megnézik-e, hogy kikhez, milyen eszközökkel tudok szólni? Kik a vetélytársaik, mik a kulcsszavak (hívószavak)?

Gerynek válaszolva: hatalmas új piacok vannak még a politika számára, például a politika iránt kevéssé érdeklődők által látogatott médiumok. Persze hatékony eszközöket kell alkalmazni, amihez szakemberek kellenek. Nem politikusok...

2 komment

Címkék: keresőoptimalizálás politika menedzsment

Politikai WEB 2.0 Harmadik rész

2007.11.06. 19:36 Marketinges

Politikai célcsoport

A politikai on-line marketingben is az első feladata célcsoport pontos definiálása. Tapasztalatom szerint a politika szereplői épp úgy beleesnek az alapvető csapdába, a célcsoport meghatározáskor, mint a gazdasági élet szereplői. Nevezetesen a "nekem mindenki, vagy egész Magyarország, vagy minden magyar választó polgár a célcsoportom"  csapdájába. Vajon egy magyar péknek 10 millió ember a célcsoportja? Hiszen mindenki eszik kenyeret! Ugye nem!

Különösen rosszul definiálja a célcsoportját a két nagy néppárt. Ők annyira félnek egy szavazóról is lemondani, hogy képtelenek jól meghatározni, hogy kihez is kívánnak szólni.

Az on-line marketing - mint sok más marketing eszköz - célzottan tud csak működni. Tudnom kell, hogy kinek és mit akarok eljuttatni.

Kezdhetjük azzal is, hogy ki nem a célcsoportom!

Az Internetet nem használók például biztosan nem. Ezt úgy kell érteni, hogy ők nem számítanak. Nem olvasnak engem tehát nem is léteznek. Tehát az ő izlésüknek nem kell megfelelnem.

Véleményem szerint, akkor leszünk a leghatékonyabbnak, ha azt a csoportot célozzuk, akik rendszeresen, aktívan, blogokat, fórumokat is látogatva, RSS-t is használva, feliratkozásra is hajlandó módon használják az Internetet.

Ezekkel a jegyekkel leginkább a közép és felsőfokú végzettséggel rendelkező, fiatal felhasználók jellemezhetők. Ebből adódóan, a stílusnak, a mondanivalónak, a megjelenésnek és az eszközöknek, modernnek "trendinek" kell lennie.

Abban biztosak lehetünk, hogy a humoros, ironikus megoldások sikeresek lesznek. Véleményem szerint a jobboldal, pusztán az irónia eszközével is megnyerhetné a választások. Pechére a "humor nagyágyúi" nem a jobboldal szekerét tolják. De itt az alkalom, hogy behozzanak valamit ebbéli hátrányukból. A miniszterelnök bőven ad magas labdát. Ha Orbán Viktor ennyi hülyeséget, zagyvaságot beszélt volna, ha ennyit pozörködött, majomkodott, grimaszolt volna, mint Gyurcsány Ferenc, akkor az egész ország a hasát fogta volna, minden parlamenti közvetítésnél. Érdemes lenne kihasználni, hogy a miniszterelnök önmaga paródiájának is felfogható, könnyebb lenne legyőzni az irónia eszközével, mint százezres tüntetésekkel, vagy aláírásgyüjtéssel.     


2 komment

Címkék: web 2.0 célcsoport politikai marketing aláírásgyüjtés

Új Miniszterelnök

2007.11.03. 18:08 Marketinges

Azt terveztem, hogy folytatom a politikai web2.0 írásomat, de ma azt hallottam a rádióban, hogy a közszférából elbocsátott emberek számára

Új pálya nevű programot indít a kormány.

Igen. A szavak jelentősége. Sőt! Új tartalommal megtölteni a már ismert fogalmakat. Szemantikai térfoglalás. Ez mind, mind baromi fontos.

Érdekes. Nincs a k...szott százmilliókkal fizetett kormányban senki, aki végig olvasna egy könyvet?

A történet a következő:

Van a drága miniszterelnökünknek, a drága Gyurcsány Ferencnek egy példaképe. Tony Blair. Egy évtizedig volt angol miniszterelnök, és... nagyon sikeres volt. Nem csak a PR (értsd: duma) szintjén. A mi drága gyéeffünk annyira majmolja Blairt, hogy még a kartartását is utánozza. Blair Prime Minister úgy szokott volt beszélni az angol parlamentben, hogy a könyökével rátámaszkodott a pulpitusra. Ezt próbálta a Fletó is, de ő (pechére) magasabb, és nem éri el a könyöke a pulpitust. Ezért tartja úgy a karját mint egy idióta, ami jól is áll neki. (mert, hogy idióta a drága) Kéztartás másolás nem sikerült. Pech. Nézzük a politikát.
Tony Blairnek volt két tanácsadója: Anthony Giddens és Alaister Campbell. Giddens inkább ideológus (szociológus a végzettsége) Campbell pedig a spin doctor, a modern mindenes. Ők találták ki Blair nyelvezetét is, amiben kulcs szerepet kapott az "új" fogalma. (new labour, stb) És valóban: Tony Blair újat hozott a brit politikába. Nemcsak szavakban, hanem eredményekben is. Megteremtette az új középosztályt. Jobb jövedelmet, jobb életet biztosított a munkásosztálynak. Ez volt a sikere titka. Valami ilyesmit próbált Orbán is, a polgárság megerősítésével.
Sajnos Gyurcsány tanácsadói a Giddens és Campbell könyveknek csak az első pár oldalát olvashatták el, mert csak az "új" szó bevezetéséig jutottak. Néhány példa, amivel már próbálkoztak:
 • Új egyensúly
 • Új Magyarország
 • Új rend
 • Új pálya
Sajnos az új tartalom már nem jött össze. Így lehet lejáratni egy jó fogalmat.

Az ország pedig már csak egy új dologra vár, egy új miniszterelnökre.

Szólj hozzá!

Címkék: gyurcsány blair giddens új pálya alaister campbell

Politikai WEB 2.0 Második rész

2007.11.02. 17:11 Marketinges

 

Mint előző bejegyzésemben írtam, nagy esélyét látom, hogy a 2010-es országgyűlési választásokat, az Internet, az on-line marketing hatékony használata fogja eldönteni.

 

 
Azt nem állítom, hogy a politikai aktorok nem vesznek tudomást az Internet létéről, vagy egyáltalán nem használják az Internet nyújtotta lehetőségeket, de úgy vélem, hogy nagyon alacsony hatásfokkal használják ki ennek a médiumnak a szavazat szerző képességét.

 
A legnagyobb hibát abban látom, hogy nem rendelkezik egyik politikai szereplő sem on-line marketinget stratégiával. Néhány eszköz – blog, hírlevél – koncepció nélküli használata nem hozhat átütő sikert.

 
Véleményem szerint két alapvető feladatot kell elvégezni:

 •  Közösséget kell teremteni, hálózatot kell építeni, aktív részvételre kell serkenteni minél több embert.
 • Irányítani – nem moderálni – kell a hálózati diskurzust. (szándékosan nem írtam le a manipulálni szót)

 
A közösség építést, a közösségi portálok szédületes sikerét, talán nem kell ecsetelnem. Az utóbbi időszak egyértelmű fejlődési iránya – és Internetes üzleti sikere – a közösségi oldalak, a fájlmegosztók és egyéb interaktív lehetőségek dinamikus felfutása.

A hálózatépítés – bár Magyarországon ennek pejoratív kicsengési is van – leghatásosabb megvilágítását, Marc Granovetter írta le, a hetvenes években, a „Gyenge kötések ereje” című tanulmányában. Ebben azt fogalmazza meg a szerző, hogy azok az egyének és azok a társadalmi csoportok a versenyképesek, akik kevés erős, és sok gyenge kötéssel rendelkeznek. Az erős kötéseket nevezhetjük barátságoknak, vagy rokoni kapcsolatnak, a gyenge kötéseket pedig ismeretségeknek. Úgy gondolom, hogy a webkettő megvalósította Granovetter modelljét, mert az Interneten rengeteg ismeretséget, konkrét céllal bíró gyenge kötést szerezhetünk.

 Az irányításon – elsősorban – a megfelelő tartalom publikálását értem. Véleményem szerint – néhány más véleménnyel szemben - a weben a leghatékonyabb sikertényező a megfelelő tartalom. Nem a design, nem a reklám, hanem a megfelelő tartalom. A politikában vastörvény, hogy én irányítsam a közbeszédet én tematizáljam a diskurzust. Épp ennyire fontos ez a weben is. Csak egy példa: épp akkora ereje, hatása tud lenni egy hírnek a tandíj változtatásról, mint egy Gyurcsányt parodizáló klipnek. Az egyik mögött több tízmilliárd forint költségvetési pénz van, a másik mögött pedig néhány óra kreatív munka.

A továbbiakban a célpiac kiválasztásáról, a hálózat építés konkrét megvalósításáról és néhány on-line marketing eszközről fogok írni.   

Szólj hozzá!

Címkék: marketing webkettő hálózatépítés politikai

Politikai WEB 2.0 Első rész

2007.10.30. 16:56 Marketinges

Mint előző bejegyzésemben jeleztem, néhány szót szólnék a WEBKETTŐ politikai lehetőségeiről. Nevezhetnénk kampány 2.0 néven is, de ez nem fejezi ki pontosan az érintett fogalmat. Kampányon, egy viszonylag rövid, de intenzív tevékenységet értünk -az én felfogásom szerint azonban – a politikai WEB 2.0, egy évek alatt felépülő tevékenység.

 

Előre kell bocsátanom, hogy a téma mélysége és terjedelme messze meghaladja a blog bejegyzések kereteit, ezért nagyon vázlatosnak kell lennem. Ha valakit érdekelnek további részletek, cikkek, tanulmányok, akkor kérem, hogy jelezze ezt felém a kommentekben.

 

Azzal kezdeném, hogy nagy az esélye annak, hogy a 2010-es országgyűlési választásokat az fogja eldönteni, hogy melyik oldal használja hatékonyabban az Internet, a WEB 2.0 nyújtotta lehetőségeket. 2010-ben 400.000 első szavazó járulhat az urnákhoz. E korosztály körében kimagaslóan magas az Internet felhasználók aránya. Egyes felmérések szerint, ez a korosztály első számú médiaként az Internetet használja. Azon nem csodálkozunk, hogy az újság teljesen háttérbe szorult, de a felmérések szerint a szórakozás és az információ gyűjtés területén a TV is csak a második helyen áll.

Az említett 400.000 első szavazó mellé bátran hozzá számolhatunk még 200.000 fiatalt, akik már nem első választók, de a fenti médiafogyasztási tulajdonságokkal jellemezhetők és nem rendelkeznek kialakult politikai irányultsággal.

 

A megelőző két választást 60.000 szavazat vidáman el tudta dönteni. A jelenlegi közvélemény-kutatási adatok nem jeleznek ilyen szoros eredményt, de szerintem ez semmit sem jelent. A Fidesznek akkor nőnek meg az esélyei, ha az SZDSZ nem éri el az 5%-ot. Ez azt jelentheti, hogy 60.000-nél kevesebb szavazat különbség fogja eldönteni a győzelmet. Ha zéróösszegű játékban gondolkodunk, akkor 30.000 szavazó elcsábításán, megnyerésén múlhat a választás kimenetele. (30.000 mínusz ott, 30.000 plusz itt) Ez pedig a fent jelzett 600.000 szavazó 5%-a. Megfelelő stratégiával nem lehet probléma ennyi szavazót szerezni, de ennek a kifejtését a következő bejegyzésemben írom le.

Szólj hozzá!

Címkék: web2 politika webkettő 0 web'2.0

Már megint a Gyurcsánnyal kell foglalkoznom?!

2007.10.28. 13:53 Marketinges

A politikai WEB2.0 lejáratásaElőször is azzal kezdeném, hogy egyáltalán nem jó, hogy nekem rendszeresen a Miniszterelnökkel kell foglalkoznom, mert a "Gyurcsány", vagy "Gyurcsány Ferenc" szóra úgysem tudom optimalizálni a blogomat. Képtelenség az első 30-ba kerülnöm, mert - bár már nem emlékszem pontosan - vagy egymillió találat jön ki a kedves Miniszterelnök nevére. Zuschlag-gal jobb a helyzet, de ő sitten van, így nem sok témát ad mostanában, Őpöszesége.

Keresőoptimalizálás szempontból tök fölösleges gyurcsányoznom, de állandóan ez a drága ember ad témát. Ebben persze benne van az is, hogy a másik oldal olyan béna, hogy még értékelni sem lehet.

A drága Miniszterelnök újabb akciója annyira szar, hogy még ma kéne kirúgni az on-line marketing csapatát. Bár, lehet, hogy ok nélkül bántom a szakembereket. Tartok attól, hogy olyan hülye mondatot, mint
klikkelj rám, ehhez kisebb bátorság kell mint a reformokhoz
csak Gy.F. beteg agya találhatott ki.


Már többször megfigyelhettük, hogy a Miniszterelnök tökéletesen önfejű (lásd TV vita Orbánnal). A dolgot bonyolítja, hogy ez néha be is jött. (lásd TV vita Orbánnal) Az omnipotensség tudata felerősödött, és tehetetlenek a tanácsadók.
Kíváncsi vagyok, hogy a kommenteket elolvassák-e? Mert ha megtennék, akkor azonnal levennék ezt a videót. Látható, hogy a kommentezők - akik nem hinném, hogy baromira jobboldaliak lennének - egyszerűen szarnak, elmebetegnek és idegesítőnek tartják ezt az újabb akciót.

Lehet, hogy az amőba féle Gyurcsány-blog, erősen megszűrt, erősen moderált hozzászólásai zavarták meg a stábot. (ott szinte csak jót lehet olvasni. Röhej!)

Mindegy. Gyurcsánynak vége. Marketing szempontból is. Mint már korábban írtam, elfogytak az erőforrásai, csak vergődik, de egyre lejjeb küzdi csak magát.

Pedig ideje lenne már a politikai WEB2.0-t hatékonyan kihasználnia valamelyik oldalnak. De erről legközelebb írok.


 

Szólj hozzá!

Címkék: web2.0 web2 politika webkettő gyurcsány politikai marketing klikkelj rám

Marketing vagy politika?

2007.10.16. 16:37 Marketinges

Az utóbbi bejegyzéseim egy picikét ironikusra sikeredtek, mert úgy éreztem, hogy nem lenne tisztességes elfeledkezni a politika igazi céljáról:

A köz ügyeit szolgálni!Én úgy képzelem el politikai marketinget, hogy a végcél mindig a közjó. Ezt nem elfeledve szabad bevetni a praktikákat, a marketing eszközöket, a trükköket.

Ezt láttam nagyon nagyon csorbulni, ezért ironizáltam.

De most komoly leszek. Most szakmai - és nem morális - okokból kritizálom Gyurcsány miniszterelnököt.
Egy Ansoff nevű szociológus definiált egy mátrixot. Ime:

                    TERMÉK

PIAC

 

MEGLEVŐ

 

ÚJ

MEGLEVŐ

 

Piaci terjeszkedés, behatolás

Termékfejlesztés

ÚJ

Piacfejlesztés

Diverzifikáció, több termékcsoport


Azt mondja ez a derék Ansoff mester, hogy érdemes végig gondolnunk a növekedési lehetőségeinket ebben a mátrixban. Melyik téglalap, mekkora növekedési potenciált biztosít számunkra.

Úgy látom, hogy a Miniszterelnök megfeledkezett erről a mátrixról. Egy cél lebegett a szeme előtt: megnyerni a következő napot, és egy jelmondata volt: mindent szabad.

Ezért volt eleinte sikeres, mert kreatív ötleteket vetett be, a "mindent szabad" elvére építve. Kinek jutott volna eszébe, az Orbán Gyurcsány TV vitán, hogy pont azzal vádolja az ellenfelét, amit ő készült tenni?  Láthatólag nem is tudott ezzel mit kezdeni Orbán Viktor.

Mára azonban elfogytak Gyurcsány Ferenc erőforrásai. Sem új terméket, sem új piacot nem találhat.
Az indok egyszerű: mert mindent elhasznált. Semmi nem volt drága a pillanatnyi győzelemért. Most a népszavazás intézményét próbálja lerántani a maga szintjére, de ehhez már a (tettes)társai sem asszisztálnak.

Nem tud már hová nyúlni, mert elkúrta...

Szólj hozzá!

Címkék: marketing gyurcsány ansoff elkúrta

Tényleg a marketingé a jövő!

2007.10.12. 22:41 Marketinges

Tárki közvélemény kutatás:

Az emberek 41%-a szerint, az öszödi beszéd miatt nem kell lemondania Gyurcsány Ferencnek.

Rögtön kifejtem a "marketinges" véleményem, de előbb rendezem soraimat.
Az az igazság, hogy nekem is vannak szüleim, engem is neveltek, tanítottak, meg van némi józan eszem is. Azt tudom, hogyha valaki szándékosan átver engem, akkor azzal nem kötök üzletet, nem lesz a barátom, stb. Ez szerintem logikus.

Az emberek 41%-a szerint ha a Főnök hazudik, becsap minket és évről évre kevesebb fizut ad, az nem baj, attól még maradjon ő a főnök.

Mi történt itt? Eltünt a magyar emberek életösztöne? Aki kárt okoz nekünk, azt szeretjük?

Nem értem, nem értem, nem értem!

Nem baj. Most figyeljetek: minden csak marketing. Vagy lehet még PR, kommunikáció stb. egyre megy.

Semmi nem számít, csak el kell adni. Éljenek a marketingesek, éljen a polmarketing, nekem van igazam. Eladjuk még a szart is. És megeszik, és megeszik. Jól van ez így.Viszlát

1 komment

Címkék: marketing politika gyurcsány öszöd tárki

Egy hiteles ember, egy hiteles párt, egy hiteles beszéd!

2007.10.09. 19:55 Marketinges

Végre megmondta! Így ünnepelte az MSZP a 18. szülinapját!

Gyurcsány Ferenc végre kimondta:Csak az MSZP szabadíthatja meg az országot a hazugságtól.


Sőt! Csak azért azért hazudtak reggel, este meg éjjel, mert már akkor a szabadításon gondolkodtak.
Végre! Egy nagyszerű hiteles ember!
Zúgjon a kórus, dörögjön a taps:

GYURCSÁNY FERENC, GYURCSÁNY FERENC, GYURCSÁNY FERENC!

Te szabadítasz meg minket a hazugságtól, te szabadítasz meg minket minden bűnünktől, te szabadítottál meg minket a pénzünktől.

És most együtt mindenki:
 

GYURCSÁNY FERENC, GYURCSÁNY FERENC, GYURCSÁNY FERENC

Szólj hozzá!

Címkék: mszp gyurcsány hazugság

Légy tagja a Fiatal Baloldalnak!

2007.10.05. 16:33 Marketinges

A Fiatal Baloldal, Ifjú szocialisták vár Téged is!


Lépj be közénk, legyél Te is tagja a Fiatal Baloldalnak.
A FIBISZ Téged is vár!
Ne higgy azoknak, akik riogatnak.A Fiatal Baloldalnak 2734 tagja és ebből csak négyen vannak börtönben! Ez alig több mint egy ezrelék!

Ne foglalkozz Zuschlaggal, Weiszenbergerrel. Majd kihozzuk őket is. Nézd inkább a büszkeségeinket. Újhelyi, Arató államtitkárok és nincsenek börtönben. És az lehet, hogy nem is lesznek!

Ne tétovázz lépj be Te is közénk. Siker, pénz nők csillogás!

2 komment

Címkék: zuschlag fiatal baloldal fibisz weiszenberger

Orbán Viktor nem tanul?

2007.07.23. 17:50 Marketinges

A Fidesz elnöke szerint, a jelenlegi hatalom politikája provincialista, internacionalista, indifferens számára a nemzeti politika és autokrata. Ezzel szemben a Fideszről már korábban is megtudhattuk, hogy a plebejus politikának a híve.

A tanácsom egyszerű: érthetően kell beszélni!

Így akar szavazatokat gyűjteni a Fidesz? Kihez szól? A politológusokhoz? Velük nem lehet választást nyerni!

Kicsit érdemes lenne odafigyelni Gyurcsány stílusára. Nem mond sokat, de az legalább érthető. Ez szerintem nem túl bonyolult dolog!

1 komment

Címkék: orbán bálványos gyurcsány tusnádfürdő

Kormányszóvivők

2007.06.17. 21:41 Marketinges

Az egyik csinos, a másik kevésbé

 

Mit sikerült minderre mondani a Fidesznek?Szíjártó Péter szerint káosz van a kormányban, ezért nem sikerült 3 hónapig szóvivőt találni.

Megmérte egyszer is a Fidesz, hogy ezek a kommentek milyen hatást érnek el? Nem hinnem. Ha egyszer arra vetemedne  a legnagyobb ellenzéki párt, hogy  szakszerűen működik és hatékonyan kommunikálna, maga is meglepődne az eredményén.

Nem is annyira bonyolult: meg kell mérni, hogy a kommunikált témák, a kommunikáció módja, a szóvivő személye, stílusa, hány emberhez jut el, hány embert érdekel és hány ember ért vele egyet. (tetszik neki) Ilyen egyszerű. Ha nem a "politikus mindenhez ért, jól tud nyilatkozni és jókat mond" elve érvényesülne, hanem szakemberek végeznék a kommunikációt (is)  akkor most ilyen nyilatkozatot hallhattunk volna.

Gratulálunk az új szóvivőkhöz, sok sikert kívánunk a munkájukhoz. Nem lesz könnyű dolguk, hiszen egy alkalmatlan kormány rossz intézkedéseit kell tálalniuk. Sok sikert, és jobb kormányzati teljesítményt kívánunk.

Szólj hozzá!

Címkék: szíjártó kormány'szóvivő

Könyvhét-könyvek

2007.06.01. 12:52 Marketinges

Orbán Viktor és a Századvég

Egy az ország, Öszöd árnyékában


 

Szerintem ez azért jó


Bár a blogosok inkább kritizálnak, én mégis inkább örülök. Két fontos könyv is megjelent. Én helyesnek tartom, ha egy politikus részletesen is kifejti az álláspontját, a nézeteit, a terveit. Ezt tette most Orbán Viktor.

A Századvégtől megszoktuk, hogy nagy alapossággal, szakszerűen készíti el az elemzéseit. Hasznos és érdekes olvasmány lehet. (még nem olvastam) Bosszankodni csak azért van okunk, mert kevés elméleti mű épül be a a gyakorlatba. Valószínűleg ennek a könyvnek  is az lesz a sorsa, hogy kicsit beszélgetnek róla, azután elfelejtjük. Kár.

Érdemes persze azt is végig gondolnunk, hogy marketinges szemmel nézve megfelelően vannak-e promótálva a könyvek. Orbán Viktor honlapja nem túl tolakodó, tájékoztat a könyv bemutatásáról, de ha én el akarok adni valamit, akkor jobban kiszolgálom a vevőt. Tartalom, rövid leírás, érdekesebb elemek és természetesen a legegyszerűbb mód biztosítása annak, aki vásárolni akar. Hát ezek hiányoznak.
A Századvég egy kicsit jobban csinálja, talán nekik fontosabb a forgalom, hiszen ők maguk a kiadók is. Azért a figyelem felkeltésben ők sem bajnokok.

Mind a két könyv megtalálható ezen az oldalon. http://www.konzervativizmus.lap.hu

Szólj hozzá!

Címkék: egyazország orbán'viktor

Öszödi beszéd szülinapja

2007.05.29. 15:47 Marketinges

Vajon milyen hatása volt az öszödi beszéd ismertté válásának?


Érdekes. Nem olvastam olyan közvéleménykutatási felmérést, ami azt mérte volna fel, hogy miképp vélekedtek az emberek az öszödi beszédről. Vajon egy év alatt valóban igazságbeszéddé vált volna?
A Miniszterelnök megtanult egy-két leckét. Mantraként ismételgeti: szenvedélyes igazságbeszédet mondott.

És mit tesz az ellenzék? Talán érdemes lenne észrevenniük hogy - sok egyéb mellett - ebben az esetben is válaszokat kellenne adniuk. Szíjjártó Pétertől bármit kérdeznek, csak azt ismételgeti: Gyurcsány hazudott! Vajon tudja-e, hogy ez hány embert érdekel? Kihasználta-e az ellenzék ezt a hatalmas ziccert?

Miért nem ezt mondja: Emberek! Becsaptak titeket. Bízzatok bennünk. Mi sosem csapunk be titeket.

Szólj hozzá!

Címkék: marketing politika fidesz gyurcsány öszöd