Polmarketing

Ezt a naplót azért írom, hogy rámutassak a politika szerencsétlenkedéseire, és rögtön javaslatot is tegyek. A politika művelése, egy marketinges szemével. Lehet másképp is! Írnom kell Gyurcsányról, Zuchslagról, Weiszenbergerrről, Öszödröl is.

Utolsó kommentek

Válságkezelés Bajnai módra

2009.04.22. 11:31 Következetes

A kormány nem látja a fától az erdőt, már ha kinyitja a szemét egyáltalán

Az ALAPOKAT KELL MEGVÁLTOZTATNI!!

 A középkorban az orvosok sok esetben alkalmaztak véreztetést, hogy a betegség "kifolyjon" a betegből. Sok esetben természetesen a beteg annyi vért vesztett, hogy vagy azonnal vagy hamarosan meghalt. Az orvosok mégsem hagytak fel ennek a "gyógyítási" módszernek az alkalmazásával. Egyszerűen nem voltak tisztában az emberi szervezet működésének alapjaival.

 

 

Bajnai és kormánya pont olyan mint a fent említett középkori orvosok. Véreztetnek, hátha kiszáll a rossz szellem a betegből. A figyelő cikke tette számomra egyértelművé, hogy a kormány nem tudja pontosan kit is mit is szolgál, és milyen célokat szeretne elérni rövid távon vagy hosszú távon. Legyünk szájbarágósak!

Mitől lesz Magyarországnak kormánya? Mert 4 évente az állampolgárok szavaznak, hogy valaki vezesse ezen a kis területen fekvő országot azokkal az emberekkel egyetemben akik itt élnek.

Kit szolgál a kormány? Értsd kinek az érdekeit kell, hogy védje, képviselje? Azoknak az embereknek az érdekeit, akik itt élnek.

Mi tehát a feladata hosszú távon a kormánynak? Olyan környezetet kialakítani, hogy az itt élő emberek boldogan és megelégedéssel élhessenek ezen a területen.

Ezek nagyon egyszerű dolgok. Könnyű őket megjegyezni, és könnyű ehhez mérni a teljesítményt.

Jelenleg az egész világ egy nagyon súlyos és ismeretlen válság kellős közepén van. Magyarországon különösen nagy válság van, mert az ország és - mondjuk ki - az emberek teljesítménye nem megfelelő. Ha iskolában lennénk talán reménykedhetnénk egy kettesben. Az eddigi kormány nem. És sajnos a Bajnai kormány is rosszul kezdi a felelést.

Bajnai csomag

"Nem eshetek el, mert az hülyeség!" avagy a költségcsökkentés délibábja

A pénzügyekben az a szép, hogy a kezdetekben nem túl bonyolultak. Akkor járok jól, ha a több a bevételem, mint a kiadásom. Ez egyszerű. De mi van, ha több a kiadásom, mint a bevételem. Baj. Válság.

Mit tehetek? Csökkentem a költségeimet? És növelem a bevételeimet?

Nézzünk egy üzleti példát. Van egy éttermem, ami többet költ, mint amennyi bevétele van. Ha kispórlolom az alapanyagot, rosszabb szakácsot veszek fel olcsóbban (költségeket csökkentek) és a vendégeknek a fizetéskor rárakok a számlára 50% kiszolgálási díjat (növelem a bevételeimet), garantáltan bezárhatom az éttermet 1 éven belül.

Ellenben, ha a szakácsot ráveszem, hogy használjon jobb alapanyagokat, és szabadon kíséletezgethet a konyhában, ha a pincéreket meggyőzöm, hogy kedvesek legyenek a vendégekkel, kedvezményt biztosítok a törzsvásárlóimnak, a visszajelzésük alapján változtatom az éttermet, akkor több vevőm fog jönni és több pénzt hagynak ott (lassacskán növelem a bevételeimet). Lemondok az S500-as Merci bérletéről, szigorúan odafigyelek, hogy mire költök és mire nem (költségcsökkentés), akkor szépen lassan kedvezőbb lesz az étterem helyzete, és még sokáig üzemeltethetem.

Melyik a kedvezőbb megoldás? Egyszerű: a második. Mit csinálunk mégis? Az elsőt.

Az első megoldás kétségbeesett vagdalkozás rossz hosszú távú kilátásokkal. A második megoldás LASSAN növeli a teljesítményt, a hatékonyságot és jó hosszút ávú kilátásokat biztosít. Ennél a megoldásnál az alapokhoz nyúlok hozzá, azokon változtatok.

A Bajnai csomag azonban nem kínál hosszú távú képet. Nem vitatom, hogy szükséges a költéscsökkentés, de pont ott nem támogat, ahol kellene; az ingatlanadó, az áfa növekedése, a gyed változtatása, adókedvezmények, adómentességek korlátozása mind azt a népréteget érinti legjobban, ahol az alacsony és közepes jövedelműek elhelyezkednek. Azokat szorítja, akik a jövőben a legnagyobb termelékenységre képesek.

Most kötném össze két eddig gondolatfonalamat: A kormány úgy akar költséget csökkenteni, hogy nem tudja, hogyan növeli majd ez a termelékenységet (rossz alapanyagok és 50% felár a vendégnek) és az intézkedéseivel nem szolgálja azokat az érdekeket, amiért 4 évente a kormányokat (országgyűlést) megválasztják.

A MEGSZORÍTÁS CSAK AKKOR ELFOGADHATÓ, HA AZ ÚGY TEREMT KEDVEZŐ PÉNZÜGYI HELYZETET, HOGY AZ EMBEREK HOSSZÚ TÁVÚ KILÁTÁSAI JAVULNAK!

A magyar társadalmi helyzet a csomagtól nem fog javulni. Nem lesz hatékonyabban működő közigazgatás, csak elégedetlenebb hivatalnokok. Nem lesz átlátható egészségügyi rendszer, piacképes tudást és képességeket adó oktatási és kutatási rendszer, nem lesznek civil összefogások. Elkeseredettség és érdektelenség lesz!

AZ ALAPOKAT KELL ÚJRAGONDOLNI!

1. Hogyan lehet javítani a munkamorált? Növelni a társadalmi szerepvállalást? Ösztönözni a civil összefogásokat? Ez ugyanis úgy teremt értéket, hogy senkinek sem kerül semmibe, és javítja a résztvevők önképét és öntudatát.

2. Egyszerűvé tenni a dolgokat, hogy mindenki megértse és tudja alkalmazni! Minek 2 napot tölteni egy adóbevallás elkészítésével, amikor az senkinek nem teremt értéket!

3. Kialakítani egy olyan általános morált, hogy mindenki felelősen végezze a munkáját és magáénak érezhesse a közös értékeket! Felelősség nélkül nincs teljesítmény és értékteremtés!

4. Olyan kultúrát kialakítani, amelyben a személyes hozzájárulás és a felhalmozás értékesebb a fogyasztásnál.

Meg kell változtatni az alapvető rendszereket!

4. A társadalombiztosítást átláthatóvá és felelősen fenntarthatóvá kell átalakítani!

5. Az egészségügyet igazi szolgáltatóvá kell tenni! És végre hangsúlyt helyezni a megelőzésre!

6. Az oktatásra különösen nagy hangsúlyt kell fektetni, mert a GDP-t azok az emberek termelik meg, akik onnan kijönnek.

7. Olyan közigazgatást kialakítani, hogy kisebb adminisztrációs bürokrácia mellett jobban segítse a kormány működését, az emberek boldogulását, és önállóan legyen képes értéket teremteni.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://polmarketing.blog.hu/api/trackback/id/tr461079731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása